2007. dec. 18.

Ratifikáció

 

Tegnap a magyar parlament megszavazta az úgynevezett "mini alkotmányt", vagyis az Európai Unió alapszerződését.

Mintha nem is lenne hír. A magyar hírügynökségek alig foglalkoznak a kérdéssel, a fél nyolcas híradóba be se kerül - annál inkább foglalkozik vele például a francia híradó. A ma esti híradók Franciaországban mutatják a Parlament épületét, benne Szili Katalin házelnököt, aki éppen kihirdeti a ratifikációs szavazás eredményét.

Nyilván jogosnak lehet nevezni, hogy a hazai hírekbe nem fér bele az uniós alapszerződés ratifikációja. Annyi minden történt tegnap: sztrájk volt, megszavazták a képviselők az egészségügyi törvényt, sőt, a népszavazást is, tehát csupa-csupa izgalmas belpolitikai kérdés.

Csakhogy hosszú távon nem mégis ez a ratifikáció a fontosabb? Ez, amelyik az első nagy lépés az uniós integráció, egy esetleges Európai Egyesült Államok felé vezető úton? Nem ez határozza meg majd jobban a jövőnket?

Az európai integráció lassan, majdhogynem észrevétlenül épül a különböző uniós államok törvényhozására, mindennapjaira. Lehet vitatkozni egészségügyről, adókról, de felesleges: már megindult az az egységesülés, ami elvezet majd az egységes adókhoz, sőt, az egységes egészségügyhöz, Európában. Ez a jövő, ezzel kell számolnunk.

Miközben lázasan népszavazásokat, sztrájkokat, tiltakozásokat szerveznek egyesek, így küzdve a politikai hatalomért, miközben demagóg módon tömegeket szédítenek politikusok, aközben látni kell, nincs más út, csak az európai integráció, ahol egységes feltételek között oldódik majd meg mindaz, amit ma nyugdíjreformnak, egészségügy átalakításának, vagy adóreformnak hívunk. Ezek a változások elkerülhetetlenek. Ahogy eltűnnek a határok, ahogy egyre természetesebb lesz az európai haza, úgy lesz egyre természetesebben jelen az egységes európai közigazgatás is itthon, Magyarországon, az Unió egyik tagállamában.

A tegnap hozott törvények között a ratifikációs törvény a legfontosabb. És még ennél is fontosabb, hogy néhány napja elérhetőek a 20 évvel ezelőtt, a HUNGAROTON kiadásában megjelent nagylemezem versei hangzó változatban a honlapomon, az "Írások", ezen belül pedig a "Versek" ikon alatt.